Etsi

"Yhteisöllisyyden voimin ääni kuuluviin!"


Kuvassa Kommunistinuorten aktiivi Mikael Jurvanen.

Kommunistinuorten aktiivi Mikael Jurvanen piti nuorten puheen SKP:n, Tiedonantajan ja Kommunistinuorten Taisteleva Työväen Vappu -striimissä 1.5.2021. Alla luettavana kirjoitettu puhe. Puheen voit katsoa videona täältä!


"Terve ja hyvää vappua kaikille livestriimin katsojille! Mä olen Mikael Jurvanen, Kommunistinuorten aktiivi Espoosta ja pidän tänä vuonna teille nuorten puheen SKP:n, Tiedonantajan ja Kommunistinuorten yhteisessä vappustriimissä. En siis aio puhua sen enempää äärimmäisen virallisista kuin “tylsimmistämään” asioista, vaan sen sijaan ajattelin tuoda SKP:n nykyisiä tavoitteita ja teemoja esille esimerkiksi vapun ja työväenliikkeen yhteisen historian kautta.


Tänään, eli toukukuun ensimmäisenä päivänä, juhlitaan siis melko kansainvälisellä tasolla työväen ja työläisten päivää. 1800-luvun loppupuolella työväen edustajia puhutteli paljon työpäivän lyhentäminen kahdeksaan tuntiin: nyt tavoitteena olisi viedä ajatusta kuuden tunnin työpäivästä reippaasti eteenpäin. Kuuden tunnin työpäivä edesauttaisi muun muassa työolojen parantamista, työllisyyden lisäämistä sekä työntekijöiden oikeuksien parantamista ja tyytyväisyyden lisäämistä. Uusi lyhyempi ja huomattavasti myös tehokkaampi työaika parantaisi myös työntekijöiden jaksamista - sekä fyysisesti että henkisesti.


"Kaikki meistä tarvitsevat tukea ja kannustusta. Tänä keväänä sekä yhteisöllisyyden että työläisten roolin tärkeys on noussut pintaan."

Yhteisöllisyyden voimin työläiset ovat aina saaneet äänensä kuuluviin ja vietyä tavoitteitaan eteenpäin. Juuri yhteisöllisyys onkin mielestäni yksi vapun tärkeimmistä teemoista. Se on kulmakivi, jolle kaikki tämä on rakennettu.

Myös koronaepidemia on vahvistanut kuuden tunnin työpäivän ja yksilöiden vapaa-ajan merkitystä. Vuonna 2021 vietetään jo toista vappua, kun emme voi järjestää marsseja tai kokoontua keskustelemaan meille tärkeistä asioista. Siksi yhteisöllisyyden tarve on on konkretisoitunut enemmän kuin pitkään aikaan. Kaikki meistä tarvitsevat tukea ja kannustusta. Tänä keväänä sekä yhteisöllisyyden että työläisten roolin tärkeys on noussut pintaan. Ihmiset ovat tajunneet duunarien, keikkatyöläisten ja muiden tärkeitä tehtäviä toimittavien työpanoksen olennaisen ja korvaamattoman luonteen.


"Tänäkin vappuna haluan juhlistaa työväenliikkeen saavutuksia, katse optimistisesti kohti tulevia kuntavaaleja."

Toivon mukaan kunnioitus meitä kohtaan säilyisi epidemian jälkeenkin ja kuuden tunnin työpäivä toteutuisi mahdollisimman pian tulevaisuudessa. Uskon, että tämä kaikki on mahdollista - kunhan yhteishenki säilyy.


Tänäkin vappuna haluan juhlistaa työväenliikkeen saavutuksia, katse optimistisesti kohti tulevia kuntavaaleja. Oikein hyvää ja rauhallista, sekä ennen kaikkea yhteisöllistä työväen vappua kaikille!"