Etsi

Voitonpäivä on juhlaa ja toimintaa


Bannerikuva: Kommunistinuoret toivottaa toverillista ja taistelevaa voitonpäivää 9.5.2021.

Voitonpäivä on tänään 9. toukokuuta. Päivä merkkaa juhlaa fasismin kukistamisesta 76 vuotta sitten, vuonna 1945, sekä muistuttaa edelleen antifasistisen työn välttämättömyydestä humaanin ja demokraattisen maailman saavuttamiseksi.


Neuvostoliiton ja liittoutuneiden joukot mursivat natsi-Saksan puolustuksen ja kukistivat fasistisen Hitlerin hallinnon keväällä 1945. Voitonpäivää ryhdyttiin viettämään ensimmäisenä 15 sosialistisessa neuvostotasavallassa natsi-Saksan antautumisen ja virallisesti toisen maailmansodan päättäneen sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Antautumissopimus allekirjoitettiin aikavyöhykkeen näkemyksestä riippuen myöhään 8.5. tai juuri keskiyön jälkeen 9.5. (Moskovan aikaa).


Fasismin ja natsismin kannattajia toimii edelleen yhteiskunnissa ja Suomessa, osa heistä avoimen julkisesti fasistisissa ryhmittymissä, osa heistä vain hieman piilotellen poliittisissa puolueissa.

Kommunistinuoret juhlistaa voitonpäivää maailmansodan aikaisen fasismin kukistamisen kunniaksi, mutta muistuttaa, ettei fasismin vastainen työ saa olla vain menneiden tapahtumien kertaamista. Fasismin ja natsismin kannattajia toimii edelleen yhteiskunnissa ja Suomessa, osa heistä avoimen julkisesti fasistisissa ryhmittymissä, osa heistä vain hieman piilotellen poliittisissa puolueissa.


Elmeri Karlsson, Kommunistinuorten hallituksen jäsen, totesi hiljattain Italian tovereille lähetetyssä kansan vapautuspäivän solidaarisuusvideossa, että fasismi on edelleen olemassaoleva ongelma maailmassa, ja meidän on koottava voimamme työläisten kirkkaamman tulevaisuuden puolesta.


Myös työväenluokkaan levinneeseen syrjivään asenteeseen on mahdollista löytää syitä ihmisiä eriarvoistavasta porvaripolitiikasta, jonka takia vihollisia ryhdytään hakemaan toisista heikossa asemassa olevista. Mikään ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että fasismi on nujerrettava kaikissa sen muodoissa.


Suomen tulee ryhtyä soveltamaan jälleen Pariisin rauhansopimusta, joka selvästi kieltää kaikki fasistiset järjestöt ja toiminnan.

Arkipäivässä sekä ulostuloissa ilmenneeseen fasismiin tulee vastata välittömästi vastatoimilla. Suomen tulee ryhtyä soveltamaan jälleen Pariisin rauhansopimusta, joka selvästi kieltää kaikki fasistiset järjestöt ja toiminnan. Sen lisäksi tarvitsemme muun muassa lisää mediakasvatusta opetukseen sekä tekoja ihmisten eriarvoisuuden vähentämiseksi huolehtimalla jokaisen kohtuulliseen elämiseen riittävästä perusturvasta.


Kommunistinuoret toimii sellaisen maailman puolesta, jossa solidaarisuus voittaa syrjinnän ja työväenluokka ryhtyy toimimaan yhdessä yhteisen vastustajan, kapitalismin ja rahan vallan, kaatamiseksi.