Etsi

Vastaus on todellinen vasemmistolainen liike


Kuvassa Kommunistinuorten hallituksen jäsen Toni Kallioinen.

Kommunistinuorten hallituksen jäsen Toni Kallioinen kuvaa, että koronan sävyttämä aika on tuonut selvästi esiin yhteiskuntamme luokka- ja varallisuuserot eikä ympäristökään ei ole koronakriisissä alun lupaavuudesta huolimatta tuhoutunut yhtään vähempää. Ratkaisuksi Kallioinen linjaa uutta ihmis- ja ympäristölähtöistä politiikkaa.


"Korona-ajan tulos on selvä. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut lähes 33 000:lla henkilöllä lähes 96 000:een. Opiskelijat ovat siirtyneet isolta osin etäopetukseen, joka eriarvoistaa opiskelijoita. Yksinäisyys on kasvanut ja ihmisten sijasta on tuettu etupäässä hyvin kannattaviakin yrityksiä. Suomen perusturva ei ole riittävällä tasolla, josta on moitteita antanut muun muassa Euroopan neuvosto," joensuulainen opiskelija ja jo vuosia kommunistisessa liikkeessä toiminut Kallioinen kertaa.Politiikan prioriteetit kuntoon


Kallioinen nostaa esiin sen surullisen tosiasian, ettei koronasta ja sen aiheuttamista erityistoimista eniten kärsineet ole saaneet vieläkään tarpeeksi tukea. Tällaisia ryhmittymiä on esimerkiksi esiintyvät taiteilijat sekä ihmisten parissa työskentelevät hoitajat, kaupan alan työntekijät ja siivoojat. Tämä on myös sukupuolikysymys, Kallioinen muistuttaa. Myös vastaanottokeskuksissa turvapaikanhakijat ovat korkeiden koronalukujen vuoksi kärsineet suuresti koronasta.


"Tähän on saatava muutos. Perusturvaa on nostettava tuntuvasti 1200 euroon, eurooppaisen köyhyysrajan yläpuolelle, kuten SKP esittää. Työtä on jaettava tasaisemmin eli siirryttävä 6 tunnin työpäivään ansiotasoa alentamatta. Terveyskeskusmaksut on poistettava. Opiskelijoilla yksinäisyyteen auttaisi yhteisöllisempi opetus. Yksinkertaisesti sanottuna porvaripolitiikka on haastettava ja kyseenalaistettava."


"Bisneslähtöisellä politiikalla ei olla luotu työpaikkoja, vaan pidetty huoli yritysten voitoista."

"Bisneksen sijaan politiikan keskiöön on nostettava ihmiset ja ympäristö. On kestämätöntä, että nykyään politiikkaa tehdään pelkästään yritysten etu mielessä. Tällä politiikalla ei olla luotu työpaikkoja, vaan pidetty huoli yritysten voitoista. Julkisen sektorin potentiaali työllistäjänä on täysin sivuutettu. Ympäristökriisi vain pahenee tällaisen voitontavoittelun politiikan seurauksena."


Romukoppaan sietäisi Kallioisen mielestä heti päätyä kymmenien miljardien hävittäjähankinnat. Niiden valmistelu on viimeistään osoittanut, että rahaa Suomesta kyllä löytyy, jos näin halutaan.Velkopelottelulla harhautetaan kansaa


Porvarien mieluisin teema tässä ajassa on velalla pelottelu - Kallioinen kuittaa tämän olevan vain tekosyy oikeiston haluille leikata ihmisten peruspalveluista sekä valtion ja kuntien välttämättömistä menoista, ja sitä kautta ihmisten tuloista, arjesta ja hyvinvoinnista.


"Suomessa on varallisuutta, mutta nyt sillä pönkitetään porvarivaltaa. Pääomaveroa on korotettava, muutettava progressiivisemmaksi sekä alistettava kuntaverolle. Nykyisellään pääomien verotus on Suomessa jopa alle EU:n keskitason."


"On saatava aikaan todellinen, laajapohjainen ja yhtenäinen vasemmistolainen liike, jolla on selkeät tavoitteet Forssan ohjelman tavoin."

"Nämä vaatimukset ovat saavutettavissa, jos vasemmisto ay-liikkeen johdolla alkaa taistelemaan työväen etujen puolesta. Jokaisen vasemmistolaisen on muistettava työväenlaulun sanat: 'sinun täytyy astua johtoon'. On saatava aikaan todellinen, laajapohjainen ja yhtenäinen vasemmistolainen liike, jolla on selkeät tavoitteet Forssan ohjelman tavoin. Vahva vasemmistolainen liike myös auttaa siihen, että meidän ei tarvitse enää lähteä sellaiseen puolustustaisteluun kuin Sipilän hallitusta vastaan kävimme," Kallioinen päättää.

Artikkeli on referoitu Toni Kallioisen vappupuheen pohjalta, jonka hän esitti Joensuun Joukkovoiman etävapputapahtumassa 1.5.2021 (Kallioisen puhe alkaa tallenteen kohdasta 34.31).