top of page
Etsi

Vapaa ja turvallinen abortti on kaikkien etu


Kuvassa englanninkielinen teksti 'We strike together!'.
Euroopan vasemmisto vapaan abortin puolesta maailmanlaajuisesti.

Aborttioikeutta on heikennetty ja ollaan heikentämässä Euroopankin maissa oikeistolaisten hallitusten ja uskonnollisten ryhmien yhteispelillä. Kommunistinuoret antaa tukensa vapaan abortin puolesta taisteleville ihmisille Puolassa ja muualla maailmassa.


Aborttioikeuden rajoittaminen tai jopa totaalinen kielto on oikeistokonservatiivien tavoitteena ympäri maailmaa. Monista kokemuksista tiedetään, että uskonnollisten ryhmien, kuten katolisen kirkon, lobbaus ja tuki poliitikoille on huomattava tekijä aborttioikeuden rajoittamisessa.


Katolisen kirkon vastustuksesta ja konservatiivien paineesta huolimatta positiivista kehitystä on nähty. Argentiinassa abortti laillistettiin viime vuoden lopussa maan vasemmistolaisen presidentin Alberto Fernándezin aloitteen mentyä läpi senaatin äänestyksestä. Irlannissa aborttikielto kumottiin kansanäänestyksen jälkeen vuonna 2018.


Mikään edistys tai oikeus ei ole kuitenkaan automaatio. Euroopassakin on viime aikoina ryhdytty aborttioikeutta rajoittaviin toimiin. Unkarissa sairaaloilla on nykyään oikeus kieltäytyä tekemästä abortteja ja hallitus järjestää laajoja abortin vastaisia kampanjoita. Puolassa tänä vuonna voimaan astuneen lain myötä aborttioikeutta rajoitettiin huomattavasti. Lakia vastaan syntyi ennennäkemättömän laajoja protesteja, jotka ovat koonneet yhteen kansaa hyvin laajasti ja monipuolisesti.


”Ennen kaikkea vapaassa abortissa on kyse itsemääräämisoikeudesta ja inhimillisyydestä. Jokaisella on oikeus omaan kehoon ja henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja sen toteutuminen on turvattava. Vapaa abortti tarkoittaa tämän oikeuden kunnioittamista ja mahdollisuutta turvalliseen raskauden keskeytykseen ilman pelkoa mistään laillisista seuraamuksista,” sanoo Kommunistinuorten varapuheenjohtaja Anni Kivistö.


Kommunistinuoret tukee joukkoliikkeiden ja aktivistien protesteja vapaan abortin puolesta Puolassa ja ympäri maailmaa.

Suomen aborttilaki uudistettava


SKP:n varapuheenjohtaja Liisa Taskinen kertoo kirjoituksessaan Tiedonantajassa, että Suomen aborttilaki, virallisemmin laki raskauden keskeytyksestä, on vanhentunut sekä asenteiltaan että lääketieteen kehityksen kannalta. Päätöksen raskauden keskeytyksestä pitää olla yksin naisen oma, ilman mitään ilmoitettuja syitä. Ne eivät kuulu viranomaisille. Kommunistinuoret on tästä täysin samaa mieltä.


Aborttilakia on uudistettava siten, että syyn kertominen ei ole enää ehtona abortille. Lisäksi muuta lähipalveluina järjestettävää terveydenhoitoa on kehitettävä.

Nykyisen lain mukaan nainen voi saada omasta pyynnöstään raskauden keskeytyksen ilman lääketieteellistä syytä, eli ns. sosiaalisin syin, kahden lääkärin - lausunnonantaja- ja suorittajalääkärin – päätöksellä ennen 12. raskausviikon täyttymistä. 12-20 raskausviikoilla sosiaalisin syin raskauden saa keskeyttää vain Valviran luvalla. Sikiön vaikean sairauden tai vamman takia raskauden saa keskeyttää 24 viikolle saakka, Valviran luvalla niin ikään.


Aborttilakia on uudistettava siten, että syyn kertominen ei ole enää ehtona abortille. Lisäksi muuta lähipalveluina järjestettävää terveydenhoitoa on kehitettävä. On perustettava julkisia gynekologin palveluita, jotta gynekologikäyntejä ja konsultaatiota voidaan tarjota matalalla kynnyksellä. Maksuton ehkäisy on tarjottava kaikille sitä tarvitseville iästä riippumatta. Sukupuolitautitesteihin on päästävä ilman ajanvarausta ja pikatestien on oltava mahdollisia myös nimettömästi.

Yhteinen etu


Aborttioikeuden rajoittamista perustellaan usein elämän kunnioittamisella ja samassa yhteydessä annetaan valheellisesti ymmärtää, että abortti tarkoittaisi lapsen tappamista. Ei ole kuitenkaan kenenkään etu loukata ihmisen itsemääärämisoikeutta, ulkoistaa päätöksiä toisen ihmisen kehosta viranomaisille ja samalla vaarantaa raskaana olevan terveys esimerkiksi sikiön ollessa vahingoittunut tai raskaana olevan yrittäessä mahdollisesti aborttia turvattomalla tavalla – turvallisten tapojen ollessa laittomia. Vapaa aborttioikeus suojelee jokaisen terveyttä ja oikeudenmukaisuutta.


Euroopan vasemmiston nuorten työryhmä järjesti webinaarin lisääntymisoikeuksista 4.7. Webinaarissa käsiteltiin muun muassa Puolan tilannetta ja puhuttiin Irlannin kampanjan kokemuksista.

bottom of page