Etsi

Kielletään fasistinen toiminta Suomesta
Turku ilman natseja -mielenosoitus keräsi sunnuntaina 16.8. yli 800 ihmistä vastustamaan fasismia, rasismia, syrjintää ja sortoa sen kaikissa muodoissa. Kyseessä oli vastamielenosoitus uusnatsien järjestelmälle tapahtumalle, jossa julistettiin avoimesti sairasta ja vihamielistä sanomaa kapean ihmiskäsityksen ja monokulttuurisuuden puolesta.


”Fasismi on järjestelmän täi”, sanotaan työväenlaulussa. Kapitalistinen järjestelmä ja sen varallisuutta pienen joukon käsiin kasaava tuotantotapa on omiaan luomaan luokkaeroja ihmisten välille. Tämä eriarvoisuus peilautuu fasisteissa siihen, että viholliskuvia löydetään enemmän muista työväenluokkaisista ja vähäosaisista kuin todellisista riistäjistä eli kapitalisteista.


Vaikka kapitalistisessa valtiossa poliisi puolustaakin porvariston etuja, niin näin selkeää tuenosoitusta fasistisille aatteille ei voida hyväksyä.

Suomen poliisi on ollut haluton puuttumaan maassamme esiintymään rasismiin ja fasismiin. Vuosi toisensa jälkeen fasistit saavat kulkea levittäen omaa saastaista propagandaansa poliisin suojeluksessa. Vaikka kapitalistisessa valtiossa poliisi puolustaakin porvariston etuja, niin näin selkeää tuenosoitusta fasistisille aatteille ei voida hyväksyä. Vähintä, mitä tässä tilanteessa voi tehdä, on siivota poliisiorganisaatio fasistisluontoisista asenteista ja kouluttaa uudelleen koko organisaatio.


Vaadimme, että Suomi ryhtyy toteuttamaan Pariisin rauhansopimuksen yksiselitteistä artiklaa ja siten kieltää fasistiset järjestöt ja fasistisen toiminnan Suomesta lailla. Tällaisen kiellettävän toiminnan luonteeseen ei jää tulkinnanvaraa, sillä fasistisen yhdistyksen nimi, säännöt ja toiminta tuovat ideologian julki selvästi. Nyt tarvitaan ryhdistäytymistä fasismia vastaan, sillä jo nykyisenkaltainen tilanne, jossa fasistit vaihtelevat yhdistysten nimiä aiemmin kiellettäväksi määrätyn Suomen Vastarintaliikkeen jälkeen, on sietämätön.


Tarvitsemme koko yhteiskunnan kattavaa antifasistista asennetta, jonka avulla fasistit on järjestelmällisesti suljettava pois kaikista vaikuttamisen paikoista.

Fasistit eivät tietenkään lopeta sairasta ideologiaansa vain siksi, että julkinen toiminta kielletään. Siksi tarvitaan ennen kaikkea hyvinvointia tukevaa politiikkaa valtakunnallisella ja kunnallisella tasolla, jolla vahvistetaan muun muassa tärkeitä lähipalveluja, osallistuvaa demokratiaa, perusturvaa ja reilujen työpaikkojen lisäämistä. Kouluissa on puututtava havaittuun fasistiseen ajatteluun ja opetukseen on lisättävä rauhankasvatusta, jonka tavoitteena on rakentaa koulusta solidaarista yhteisöä. Some-yhtiöiltä on vaadittavaa tehokkaampaa moderointia ja lisäresursseja ihmisvihamielisen, rasistisen ja syrjivän sisällön poistamiseksi alustoilta.


Tarvitsemme koko yhteiskunnan kattavaa antifasistista asennetta, jonka avulla fasistit on järjestelmällisesti suljettava pois kaikista vaikuttamisen paikoista.