Etsi

Aidosti kohti demokraattista VenäjääViime aikojen tapahtumat Venäjällä muistuttavat meitä itänaapuriamme hallitsevan oikeistodiktatuurin luonteesta. Mutta vaikka Euroopan talouseliitin eduille olisi suotuisinta saada valtaan toinen rosvokapitalistinen regiimi, on Venäjän työväenluokalla oikeus päästä itse päättämään politiikastaan. Meidän tulee vaatia tämän oikeuden toteutumista, ei Aleksei Navalnyin nostamista kannatustaan suuremmaksi toimijaksi.


Käynnissä olevat mielenosoitukset Venäjän oppositioon kuuluvan Aleksei Navalnyin Venäjälle paluun jälkeen kertovat Putinin hallinnon rautaisesta otteesta kansaansa ja sen häikäilemättömästä oman valtansa suojelemisesta. Ne kertovat myös siitä tosiasiasta, että Venäjän politiikka on muutakin, kuin nykyregiimiä hännystelevien toimijoiden kerho. Venäjällä on myös aitoa oppositiota Putinin hallintoa kohtaan.


Vaadimme mielenosoittajien pidätysten välitöntä lopettamista ja vapautta poliittisten mielipiteiden ilmaisuun. Erityisesti tuomitsemme eri oppositiotoimijoihin kohdistuvat väkivallanteot sekä muut pakkokeinot, jolla valtaa pitävä eliitti suojelee asemaansa. Pidemmällä aikavälillä Venäjän tulee järjestää aidosti demokraattiset vaalit, joihin jokaisella Venäjällä toimivalla puolueella on yhtälaiset oikeudet osallistua. Myös vapaan kansalaisyhteiskunnan toiminta tulee sallia. Tämä tarkoittaa vapaata ehdokasasettelua, mahdollisuutta rehelliseen vaalikampanjointiin sekä yhtäläistä näkyvyyttä valtionmedian kanaviin.


Diktaattori ei vaihtamalla parane.

Tuomitsemme myös Navalnyin nostamisen Venäjän virallisen opposition asemaan, jota olemme viime aikoina nähneet omassa mediassamme sekä eurooppalaisten poliitikkojen kannanotoissa. Navalnyi on esittänyt räikeän rasistisia ja äärikansallismielisiä mielipiteitä eivätkä hänen poliittiset näkemyksensä laajasti eroa Putinin diktatuurin näkemyksistä. Diktaattori ei vaihtamalla parane. Kuten Venäjän taannoisista ympäristöprotesteista näimme, maassa on oppositio, joka aidosti sitoutuu demokratian periaatteisiin, korruption vastaiseen työhön sekä ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Muutenkin, kuin valtaannousun välineenä.


Nykytilanteessa Navalnyin nationalistinen ja riistokapitalistinen linja saa suhteettoman paljon näkyvyyttä Venäjän vasemmiston kustannuksella.

Suomalaisena poliittisena nuorisojärjestönä emme voi vaikuttaa tai puuttua Venäjän sisäisiin asioihin, mutta voimme vedota omiin poliitikkoihimme sekä suomalaiseen mediaan, erityisesti Yleisradioon. Juuri nyt läntiset imperialistit ja itäiset imperialistit käyvät Putin-Navalnyi-asetelman turvin keskenäistä kilpailua, jonka nimissä suomalainen valtamedia pyrkii saamaan lukijoita ryhmittäytymään osaksi läntistä rintamaa. Suomessa asuvan työläisen etu ei ole tukea kumpaakaan imperialistista leiriä. Tahdomme tasapuolista kohtelua mediassa kaikille Venäjän oppositiovoimille. Nykytilanteessa Navalnyin nationalistinen ja riistokapitalistinen linja saa suhteettoman paljon näkyvyyttä Venäjän vasemmiston, systeemisen ja ulkoparlamentaarisen, kustannuksella.


On aidosti tuotava esiin, että Putinin ja Navalnyin lisäksi Venäjällä on myös työväenluokkaisia poliittisia voimia. Siksi on vaadittava eurooppalaisia johtajia hyväksymään se tosiasia, että Venäjällä on muitakin vaihtoehtoja, kuin kaksi oikeistolaista diktaattoria. Vaikka Euroopan talouseliitin eduille olisi suotuisinta saada valtaan toinen rosvokapitalistinen regiimi, on Venäjän työväenluokalla oikeus päästä itse päättämään politiikastaan. Meidän tulee vaatia Venäjälle tätä oikeutta, ei Navalnyin nostamista kannatustaan suuremmaksi toimijaksi.


Venäjän oppositioon mahtuu myös kansan parhaaksi toimivia tahoja.

Venäjän työväenluokan tulee voida päättää omista asioistaan demokraattisesti vapaissa vaaleissa ja maassa pitää olla oikeus vapaaseen tiedonvälitykseen. Vastustamme Navalnyin nostamista valokeilaan muun opposition kustannuksella, sillä Venäjän oppositioon mahtuu myös kansan parhaaksi toimivia tahoja. Myös venäläisen vasemmiston toiminta tulee tunnustaa, sillä ainoastaan vapautuminen riistokapitalistisesta harvainvallasta takaa aidosti vapaan Venäjän.